Våldtäkt- vems fel?

Läser en artikel på Aftonbladet, eller snarare en undersökning där läsarna får svara på vems ansvar en våldtäkt är. Enligt en undersökning Amnestu gjort tycker var femte unga mellan 15-25 år att du får skylla dig själ´v- om du blir våldtagen. I alla fall om du beter dig utmanande.

Reaktionerna på aftonbladet har varit starka. En del menar att ett nej är alltid ett nej. Men kvinnor måste undvika att bete sig utmanande.


Andra menade att även om det aldrig är en kvinnas fel, så är det hennes skyldighet att minimera risken för att bli våldtagen. Signaturen BEAREALIST skriver till exempel att " Kör man alldeles för fort går det kanske i bland illa - även om man då man kör inte tycker att det går för fort. Så oavsett vad tjejerna tycker om sin klädsel, utmanande eller ej, så är det inte alltid de som avgör vad som uppfattas genom betraktarens ögon. Har man inte den insikten och inte inser att det kan vara FÖR utmanande så kan det gå illa. Jämför med den som går över på ett övergångsställe utan att se sig för - hur lätt är det inte då att man blir påkörd och allvarligt skadad eller t.o.m. dör. Visst hade den som gick på övergångsstället rätt - men det är en klen tröst på intensiven eller i träfracken..."


Jaha, jag vet inte riktigt vad jag ska säga om detta. Vi har inte kommit långt i synen på våldtäkt är vad jag tycker. I vilka andra fall ser vi offret som ansvarigt för det begådda brottet?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0